През идния уикенд ни очаква нов звезден спектакъл. Този път наред

...
През идния уикенд ни очаква нов звезден спектакъл. Този път наред
Коментари Харесай

През уикенда ни очаква дъжд от падащи звезди!

През идния уикенд ни чака нов звезден театър. Този път наред са северните Тауриди.

Уви, интензитетът на този метеорен поток, подбуден от кометата " Енке ", не е изключително огромен. В нощите към 11 ноември по-наблюдателните от вас ще могат да виждат сред 5 и 10 „ падащи звезди “ на час. За сметка на това обаче небесното шоу ще е зрелищно, защото това в действителност ще бъдат  изключително ярки болиди.

За първи път метеорите са следени още през XI век в Китай, само че в Европа са получили популярност през 1869 година Макар че през ΧΙΧ век северният клон е следен постоянно, никой от астрономите не свързвал следената интензивност от съзвездие Телец с от време на време деяние на потока.

Осверн това когато става дума за най-много на Северните Тауриде, нещата стоят малко по-различно от останалите потоци през годината, чийто пик се свежда до една-две нощи, от време на време и до няколко часа. С съвсем идентична възможност може да наблюдавате същото количество метеори и на следващия ден, и няколко вечери след 11-12 ноември. 

Според настоящите прогнози на облачността в идващите дни от България видимостта ще е най-хубава в западната половина на страната в нощта на петък против събота. / Obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР